به طور خلاصه میتوان گفت واحدهای تولیدی که فعالیتشان در حوزهای غیر از فناوری اطلاعات قرار دارد، یا بایستی زیر نظر اصناف به فعالیت بپردازند و یا جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری دریافت کنند. شرکتها و موسسات باید بصورت عادي در اداره کل ثبت شرکتهاي سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت شوند و در هنگام ثبت، هيچ تفاوتي بين شرکتها وجود ندارد. و نهایتا نتیجه بررسی دانش بنیان بودن شرکت متقاضی، در کارتابل شرکت قسمت «آرشیو» منعکس میگردد. و شرکتها پس از دریافت این پیام به منظور تمدید دانشبنیان بودن شرکت باید نسبت به اصلاح و ارسال اطلاعات خود اقدام تا در فرآیند تمدید قرار گیرند. فرآیند ارزیابی از مرحله ارجاع به کارگزار تا تعیین تکلیف شدن پرونده شرکت، به طور متوسط three ثبت تغییرات ماه به طول میانجامد، اگر نتیجه نهایی ارزیابی پس از گذشت زمان 3 ماه، به شرکت متقاضی اطلاعرسانی نگردید، شرکت میتواند از طریق مرکز مشاوره دانشبنیان از روند پرونده خود مطلع گردد.
کارشناس مستقر در معاونت پژوهشی ستاد وزارتخانه صحت ادعای پژوهشی بودن یا نبودن قرارداد را بررسی کرده و پاسخ مقتضی را صادر می کند. از آنجایی که ماده 41 قانون تأمین اجتماعی اختیار اعمال ضریب به تشخیص خود را به سازمان داده، بر اساس نظر کارشناس سازمان و بر اساس متن اجرایی قراردادهای شرکت، ضریبی به تناسب مکانیکی یا غیر مکانیکی بودن بین 7/78 تا 16/67 درصد منظور می کند. اظهارنامه گمرکی شرکت های دانش بنیان جهت انتخاب مسیر از همان ابتدا به شرط کامل بودن کلیه مدارک مثل استانداردهای اجباری، در مسیر سبز قرار می گیرد و این یکی دیگر از تسهیلات گمرکی است که برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است. تنها محدودیتی که در این زمینه وجود دارد، موضوع منع مداخله کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری است.
- برای قراردادهای پیمانکاری مطابق با بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمهای مقاطعه کاران درآمد سازمان تامین اجتماعی، در صورتی که هزینه های پیمان تنها شامل دستمزد باشد، مشمول نرخ 16/67 درصد و در صورت استفاده از مواد و مصالح (مواد اولیه) برای انجام پیمان، مشمول نرخ 7/8 درصد خواهد بود.
- در صورتی که شرکت مبتنی بر دانش در حوزه طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه فعالیت دارد باید دارای ویژگی های زیر باشد.
- شرکت های دانش بنیان در دسته موسسههای تعاونی یا خصوصی قرار میگیرند که برای افزایش علم و ثروت تلاش میکنند.
- شرکت های مشمول بخشنامه مذکور (بخشنامه تنقیح و تلخیص ضوابط بیمهای مقاطعه کاران) می توانند از مزایای آن استفاده نمایند.
- هیچ هزینه ای برعهده شخص متقاضی نیست و هزینه ها همگی بر عهده شرکت استفاده کننده از وی خواهد بود.
اما برای دانش بنیان شدن شرکت شرایط متعددی وجود دارد، شرکت های دانش بنیان شرکت هایی هستند که فعالیت اصلی آنها تبدیل ایده و طرح به محصول دانش بنیان است، هر محصولی نمی تواند در دسته محصولات دانش بنیان قرار بگیرد اما محصولاتی که در زمینه فناوری هستند می توانند محصول دانش بنیان شوند. شرکت ابتدا دانش فنی را از طریق انتقال فناوری از مجموعههای بیرون از شرکت (از طریق خرید لیسانس، کلید در دست، خرید تجهیزات، دریافت آموزش از شرکتهای دارنده دانش فنی و…) وارد کرده است، و در ادامه با انجام تحقیق و توسعه و طراحی، موفق به ایجاد تغییرات اساسی در محصول یا فرآیند (تجهیزات) پیچیده تولید، شده است. برای شرکت های دانش بنیان نیز ابلاغیه ای جداگانه از سوی سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر مشمول بودن ایشان صادر شده است. معافیت عوارض، حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای دو مورد 1-«تجهیزات آزمایشگاهی، تست و کنترل کیفیت» و 2-«ماشین آلات خط تولید کالاهای دانش بنیان»، در صورتی اعطا می شود که مشابه آنها در داخل کشور تولید نشود. در دو مورد دیگر (واردات جهت تولید تا حد نمونه اولیه و پایلوت، و واردات جهت مهندسی معکوس) عدم ساخت داخل کالای مورد نظر ضروری نیست.
انواع ثبت شرکت دانش بنیان
شایان ذکر است،تمدید شرکت های دانش بنیان نوپا دارای اعتبار یک ساله بوده و تنها برای یک دوره یک ساله(مجموعاَ دو سال)می تواند تمدید شود.چنانچه شرکت نتواند در مدت ۲ سال پس از تایید دانش بنیان بودن،رتبه بندی خود را به پایان برساند و یا در صورت عدول از شرایط مندرج در این آیین نامه در هر زمان دانش بنیان بودن شرکت ملغی می شود. در مناقصات قراردادهای پژوهشی، فناوری و تجاری سازی و عرضه کالاهای دانش بنیان ساخت داخل دستگاههای اجرایی حائز اولویت می باشند . علاوه بر انواع شرکتها در قانون تجارت، دستهاي ديگر از شرکتها وجود دارند که به نام شرکت دانشبنيان آنها را ميخوانيم.
اما شرکتهای مورد تایید کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان لزومی به استقرار در پارکهای علم و فناوری نداشته و بدون محدودیت جغرافیایی میتوانند به فعالیت بپردازند. این شرکتها با توجه به دستورالعمل ماده 22 آیین نامه اجرایی قانون مذکور و همچنین بخشنامه مربوط به آن هر ساله اسامی شرکتهای دانش بنیان به همراه مصادیق فعالیتهای دانش بنیان آنها از طریق کارگروه به سازمان امور مالیاتی ارجاع می گردد. شرکتهای متقاضی کالاهای خود را تولید میکنند و خدمات دانشبنیان یا نمونه آزمایشگاهی (برای شرکتهای نوپا) خود را ارائه میدهند. سپس بر مبنای آییننامه مصوب کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان، ارزیابی میشوند. اگر پس از این ارزیابی تایید شوند، به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی می شوند. و درصورتی که پس از این دوره نیز بخواهند از مزایای قانون استفاده کنند، باید دوباره ارزیابی شوند.
طبق قانون ضوابط و معیارهایی برای تعیین دانش بنیانی وضع شده که پس از درخواست، کارگروه ارزیابی وضعیت واحد را بررسی و برای پذیرش یا رد آن نظر خواهد داد. با توجه به تغییرات سالهای اخیر و عدم آگاهی از ملاکها، برخی دچار ثبت شرکت سردگمی شده و گاه با وجود داشتن شرایط لازم از مزایای شرکتهای دانشبنیانی بهرهمند نمیشوند. با خواندن این مقاله و بهرهگیری از تجربیات کارشناسان کاردوک میتوانید شانس خود را برای ثبت شرکت دانش بنیان امتحان کنید.
اعلامیه پذیره نویسی میبایست توسط موسسین در جراید آگهی شود و به این ترتیب موسسان به عموم برای تشکیل شرکت پیشنهاد میدهند. پس از آگهی، علاقه مندان به بانک مشخص شده در آگهی مراجعه و ورقههای تعهد سهم را امضا و مبالغ مربوط به سهام را پرداخت میکنند. بعد از جمع شدن سرمایه، با شرکت تمامی شرکا در مجمع عمومی موسس، شرکت تشکیل میشود.
شرایط پذیرش در شرکت های دانش بنیان اصفهان:
دستاورد این شرکتها بهبود شرایط امور تجاری و تسهیل در امور تولید می باشد.به این شرکتها دانش بنیان اطلاق می شود. در حال حاضر برخی از افراد برای کسب ایده های خود و ورود به دنیای کسب و کار اقدام به تأسیس شرکت های دانش بنیان می کنند که ثبت این گونه ها شرکت ها باعث می شود افراد از طریق تجاری سازی و تولید ایده های خود کسب درآمد نمایند.در ادامه مطلب به شرح قوانین، مقررات و شرایط لازم برای ثبت شرکت های دانش بنیان پرداخته می شود. آییننامه اجرایی تا حدی تکرار و تصریح مفاد قانون است اما عمدتاً حاوی نکات مهمی است. ماده ۳ کارگروهی را برای ارزیابی و تایید صلاحیت شرکتهای مورد حمایت این قانون تشکیل میدهد. این شرکتهای دانش بنیان باید بیش از ۵۰ متخصص با سابقه بیش از ۵ سال را جذب کرده باشند. در ابتدا باید به پورتال daneshbonyan.ir مراجعه نموده و از قسمت ثبت نام و ارزیابی، سامانه ثبت شرکتها را انتخاب نمایید و یا میتوانید به صورت مستقیم از لینک reg.daneshbonyan.ir به این سامانه وارد شوید.
در این قانون موضوعات مهمی نظیر تشکیل کارگروه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان، تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی و ارائه معافیتهای مالیاتی و گمرکی به شرکتهای دانشبنیان مورد تاکید قرار گرفته است. کارگروه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان به ریاست معاون علمی و فناوری رییس جمهور و عضویت وزارتخانهها و دستگاههای مرتبط و نمایندگان بخش خصوصی، شرکتهای مشمول استفاده از مزایای این قانون را تایید میکند. علاوه بر حمایتهای مورد نظر قانون، مرکز شرکتها و موسسات دانشبنیان با استفاده از ظرفیتهای موجود در سایر دستگاهها اقدام به ایجاد حمایتهای متنوعی به منظور توسعه کسب و کار دانشبنیان کرده است که در مجموع بیش از 110 ثبت برند تجاری عنوان را شامل میشود. لازم به ذکر است شرکتهای مستقر در مناطق آزاد نیز از قانون چگونگي اداره مناطق آزاد تجاري صنعتي مصوب 1372 و اصلاحيه هاي بعدي آن برخوردار خواهند بود و نیازی به مراجعه به کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان ندارند. شرکت هایی که در زمینه ی گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده بالا فعالیت می کنند، شرکت دانش بنیان محسوب می شوند.
به عبارت دیگر ایده ها و دانش فنی که به تولید محصول یا خدمات منجر می گردد و دارای نوآوری و گام ابتکاری و پژوهشی باشد. در صورتی که برای ثبت و تاسیس شرکت دانش بنیان با سوالی مواجه شدید، پرسش های خود از طریق معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مطرح کنید. بنیاد ملی نخبگان نیز در سطح وظایف و ماموریت های خود، پاسخگوی پرسش های علاقمندان می باشد. توجه داشته باشید که برای ثبت شرکت های دانش بنیان، مراجعه اولیه به سازمان ثبت شرکت ها و موسسات غیر تجاری قوه قضاییه نباید انجام شود و مراحل ثبت از طریق سامانه معرفی شده معاونت علمی ریاست جمهوری دنبال گردد. در دومین مرحله برای ثبت شرکت دانش بنیان باید ثبت نام اولیه شرکت انجام شود. شرکتهایی که برای اولین بار وارد سامانه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان میشوند لازم است اقدام به ثبت نام نمایند.