برخلاف شرکت های سهامی که انتقال سهام با تحویل اوراق سهام و نهایتاَ در مورد سهام بانام با ثبت در دفتر شرکت به عمل می آید، نقل و انتقال سهم الشرکه فقط از طریق سند رسمی صورت می گیرد. مسلم است که تقویمی که شرکا می کنند، کافی نیست؛ مگر آنکه طلبکاران شریک این تقویم را بپذیرند؛ ولی اگر میان آنها اختلاف بروز کند، چه باید کرد؟ قانون تجارت قاعده ای برای تقویم معین نکرده است؛ اما دو طریق برای تعیین میزان سهم الشرکه قابل تصور است. ولی بیلان شرکت، صرف نظر از اینکه ممکن است به عمد صحیح تنظیم نشده باشد، میزان واقعی دارایی شرکت را مشخص نمی کند.
فلذا اگر این اشکال را قبول کنیم، چاره ای جز فسخ قرارداد با خیار غبن نیست و ابطال تقسیم و درصد سهم الشرکه ها مسموع نیست. سهم الشرکه همان پرداخت حق شریک از طرف شرکت یا مدیران و شرکاء شرکت می باشد . در صورت پرداخت نشدن باید جایی برای رسیدگی به این امور باشد و از صلاحیت کافی برخوردار باشد. دادگاهی که وکالت خواسته حقوقی را قبول می کند باید تمام دیون از جمله ثمن(پول کالای فروخته شده)، بیع و قرض جهت صلاحیت دادگاه در رای منقول را ذکر کند. وکیل باید زمان مطرح شدن دعوا برای پرداخت سهم الشرکه که بین طلبکاران و شریک است در دادگاه محل زندگی حضور یابد.
مثلاً آورده مالک یک قطعه زمین ۱۰۰۰ مترمربعی ذکر شده است لکن بعد عقد مشخص می گردد که ۹۰۰ متر است. البته متراژ در سند مالکیت ذکر شده ولی ممکن است خود سند اشتباه باشد و یا کاستی زمین می تواند به دلیل عقب نشینی و در حریم بودن باشد. همچنین ممکن است زمین مالک زیادتر باشد و بحث فزونی آورده مالک مطرح شود. اگر تقسیم نامه بین طرفین بر اساس ارزیابی اشتباه آورده یک طرف تنظیم شده باشد، در این صورت قانون مدنی در ماده ۶۰۱ به طور مطلق حق ابطال تقسیم را برای متضرر به رسمیت شناخته است. این نظر را ماده ۶۰۰ قانون مدنی تقویت می کند چرا که به جای خیار عیب، به هم زدن تقسیم (ابطال تقسیم) را مقرر نموده است و خیار غبن با خیار عیب وحدت ملاک دارد. تعداد رای شرکا در شرکت بر اساس مقدار سهم الشرکه آن شخص تعیین می شود اما اساسنامه در خصوص مقررات حق رای می تواند ترتیب دیگری اتخاذ نماید.
- فرض اول این است که ورثه با بقای شرکت موافقت می کنند.
- در مورد شرکت تجاری که شخصیت حقوقی خود شرکت است می توان درخواست سود کرد.
- سهم الشرکه شرکاء نمی تواند به شکل اوراق تجارتی قابل انتقال اعم از با نام یا بی نام باشد.
- سهم الشرکه به معنای حقی است که افراد با آوردن بخشی از سرمایه در شرکت دارا میشوند.
در شرکت مدنی اگر شریک توانایی مطالبه سهم خود را از شرکت نداشته باشد یا به وی پرداخت نشود. می تواند مقدار سهم خود از سود را با توقیف ثبت تغییرات شرکت بگیرد. همچنین اگر طرف مدیر شرکت یا یکی از شرکا باشد که اقدام به پرداخت سود نکند می توان اموال شخصی وی را توقیف کرد.
مراحل انتقال سهم الشرکه:
با توسعه و گسترش روابط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و پیچیدهتر شدن روابط اشخاص با یکدیگر، مراجعه به موسسات تخصصی حقوقی ضرورتی انکارناپذیر است. پس از سالها مطالعه و بررسی و آگاهی از نیازهای روز جامعه، آسیبشناسی دقیق و استفاده از تجربیات ارزشمند همکاران گرامی، بر آن شدیم تا مسیر جدیدی را در نظام حرفهای وکالت ترسیم نماییم. تقسیم سهام به خصوص اگر نوع ویژه ای از آن موجود باشد نیاز به یک مشاور حقوقی متخصص دارد.
همان طور که گفته شد، انتقال سهم الشرکه طبق ماده 103 قانون تجارت باید به موجب سند رسمی باشد. لذا هر یک از شرکاء که بخواهد سهم الشرکه خود را انتقال دهد می توانند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی و با ارائه موافقت نامه یا صورتجلسه مجمع اقدام نماید. همچنین طبق ماده 103 قانون تجارت، انتقال سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود باید به موجب “سند رسمی” صورت گیرد. برای انتقال سهام در شرکت سهامی خاص باید گواهی نقل و انتقال سهام تکمیل شده و به اداره مالیات گزارش و مبلغی نیز پرداخت گردد و الا انتقال میسر نمی شود. در شرکت با مسئولیت محدود اما نیاز به تنظیم سند در دفتر خانه اسناد رسمی است. اگر یک شریک متوجه اشتباه ارزیابی آورده شود و در نتیجه تعیین درصد سهم الشرکه مثلاً نصف نصف به ضررش شده باشد، می تواند با خیار غبن قرارداد مشارکت در ساخت را فسخ نماید.
به دلیل نقش فرعی شرکای با مسئولیت محدود در این نوع شرکت، ماده 161 قانون تجارت، مرگ و نیز محجوریت یا ورشکستگی شریک یا شرکای با مسئولیت محدود را موجب انحلال شرکت تلقی نکرده است. اگر چه سهم الشرکه دارای مبلغی مشخص و ریالی از میزان مشارکت اشخاص در شرکت است اما این مبلغ می تواند در اثر گذشت سالها و افزایش اعتبار شرکت دارای ارزش بیشتری شود. به طور مثال شرکتی که دارای درآمد قابل توجهی بوده و 30 سال قدمت دارد، با وجود اینکه سرمایه شرکت حداقل سرمایه (یک میلیون ریال) باشد، میزان سود دهی بالایی داشته و هرچند سهم یک شخص در آن نسبت به شرکت تازه تاسیس دیگری مساوی باشد اما طبعا ارزش مالی بالاتری دارد. با توجه به ماده قانونی قانون تجارت برای تصمیمگیری جلسه مجمع تشکیل میشود. برای اینکه در خصوص موضوع مدنظر مجمع تصمیمگیری صورت بگیرد باید حدنصابی حاضر باشند و با موضوع موافقت نمایند.
عدم امضا دفاتر ثبت سهام موجب میشود تا انتقال برابر ثالث غیر قابل استناد باشد. سهم در دست هر شخصی باشد آن فرد مالک می باشد مگر خلاف آن در دادگاه صالح به اثبات برسد. قرارداد شرکت از نوع قراردادهایی که برای مدتی ادامه ثبت شرکت در تهران داره و برای شرکا، در مقابل یکدیگه حقوق و تکالیف خاصی برقرار می کنه. Permalinkسلام ، سهم بخش پرداخت هزینه تهیه نقشه ها و اخذ پروانه ساختمان از شهرداری بدون خرید اضافه تراکم ، از ساختمان احداثی چه میزان است .
ثبت نام تجاری
مثلاً اگر آورده مالک یک زمین به قیمت ۵۰۰ میلیون تومان و آورده سازنده ۵۰۰ میلیون تومان هزینه های ساخت باشد، در این صورت سهم الشرکه به تناسب آورده ها به میزان هر شریک ۵۰ درصد در مال مشاع (ساختمان احداثی) است. همزمان با تشکیل شرکت های تجاری مزیت شخصیت حقوقی را به دست می آورند. همچنین خود مانند یک شخص در قبال دیون و مطالبات می تواند خود دعوی و یا اجرا کننده آن باشد.
بر این اساس هر یک از شرکا به مقدار ثبت برند تجاری خود در شرکت دارای حق رأی هستند. به زبان ساده تر، تعداد رأی هر شریک در تصمیمگیری های شرکت بهموجب مقدار سهم مشخص میشود. به این معنا که مقام قضایی میتواند حق شریک در شرکت اشخاص را محدود کند. به این ترتیب، شرکت نمی تواند با انتقال سهم حتی با موافقت تمام اعضا موافقت کند.
مشکل زمانی مطرح می شود که به هر دلیلی، مثل بیرون رفتن یکی از شرکا از شرکت یا توقیف سهم الشرکه او در شرکت و صدور اجراییه برای وصول آن از طرف یک مرجع قضایی یا اجرایی، لازم است معلوم شود ارزش پولی سهم شریک در شرکت چه مقدار است. در واقع در حقوق ایران، شرکت در واقع نسبت به رابطه حقوقی شریک و طلبکار ثالث تلقی می شود و این توقیف تحت عنوان توقیف طلب نزد شخص ثالث قابل طرح می باشد. به طور کلی، هر طلبی را که بدهکار نزد اشخاص ثالث دارد می توان قابل توقیف دانست و اگر چه طلبکاران شریک، حق مطالبه طلب خود از دارایی شرکت را ندارند، می توانند نسبت به سهم مدیون در شرکت، اقدام قانونی، از جمله توقیف سهم الشرکه شریک نزد شرکت به عمل آورند(مواد ۱۲۹، ۱۵۹ و ۱۸۹ق.ت).
باید یک قرارداد محکم حقوقی توسط کارشناس متخصص حقوقی تنظیم شود و نهایتا امضای آن میتواند در بنگاه باشد ولی نه این که بنگاهی تنظیم کند. بنده برای شروع مجدد کار میخواهم یک قرار داد نوشته شود بین سه نفر جهت اتمام ساختمان وتقسیم طبقات ساختمان در مدت دوماه اینده . که ارزش زمین بسیار بالاتر از قیمت اپارتمان ساخته شده به( قیمت حال) باشه . وقتی قیمت ملک با قیمت واحد برابره مبلغ بلا عوض عملا غیرقابل پرداخته . اما در صورتی که بیم آن باشد تا زمان صدور حکم به پرداخت دین، مدیون خود را در وضعیتی قرار دهد که نتوان بعد از صدور و قطعیت حکم، طلب را وصول نماید، در این صورت طلبکار، با درخواست تامین خواسته از مرجع صالح، معادل طلب خود را از اموال او توقیف میکند. _تنظیم صلح نامه که به تایید دفتر خانه اسناد رسمی برسد.
سرمایه شرکتهای فوق در اختیار مدیرعامل است و مدیرعامل اقرار به دریافت آن می نماید و مسئول عدم صداقت در پرداخت کامل سرمایه است. در صورتی که بخشی از سرمایه شرکت به صورت غیر نقدی باشد (طلا، ملک و هر کالای ارزشمند دیگر) می بایست توسط کارشناسان رسمی تایید گردد و معادل ریالی ارزش آن در اوراق شرکت به عنوان سرمایه غیر نقدی ذکر گردد. هر یک از شرکا با توجه به سهمی که دارند در تصمیمات و عملکرد شرکت اثر بگذارند. هر گاه وراث شریک متوفی بیش از یک نفر باشند، رضایت کلیه آنها برای بقای شرکت ضروری است.
درخواست نمونه اسناد حقوقیرفته و فرم مربوطه را تکمیل کنید. تمامی حقوق این پایگاه اینترنتی متعلق به موسسه طرح نوین اندیشه می باشد. عيب سهم بي نام آن است كه در صورت مفقود شدن و سرقت و يا خيانت در امانت اثبات مالكيت آن بسيار دشوار است زيرا متصرف مالك شناخته ميشود. در مقاله بالا توضیح کافی دادم و خیار غبن یا ابطال تقسیم دو گزینه ی موجود است که باید با لحاظ قرارداد و اوضاع و احوال هر پرونده در نهایت تصمیم نهایی را گرفت. ذهن قاضی بیشتر به خیار غبن گرایش دارد ولی ابطال تقسیم علمی تر است.